Saltar al contenido
Arco Iris

Tipus d’arcs de Sant Martí

Tots coneixem l’arc de Sant Martí habitual. Però hi ha altres tipus d’arcs de Sant Martí més difícils de veure, n’has vist algun?

Arc de Sant Martí doble

És quan veiem un arc de Sant Martí sobre un altre. Un és molt intens i l’altre més tènue i amb els colors invertits. Entre els dos hi ha una franja més fosca.

Arco iris doble en Vic
Arc de Sant Marti doble a Vic. Foto: Josep M. Costa

Un arc de Sant Martí doble surt perquè els raig de sol reboten dues vegades dins les gotes d’aigua. El primer rebot va a l’arc principal i el segon al secundari. El segon és més fluix precisament perquè ha perdut intensitat al rebotar dues vegades.

Arc de Sant Martí doble a Sabadell

Arcs de Sant Martí múltiple

Són un tipus d’arcs de Sant Martí molt més difícil de veure que el doble. Consisteix en més de dos arcs concèntrics però no tan perfectes com el doble.

En aquests arcs n’hi ha un de principal amb els colors més forts i la resta són més suaus.

[amazon box=”B082D9SPTR,B086X9XDSZ,B083Q8BM38,B08H8KGYKD” grid=”4″]

Tienda del arco iris

Els més habituals són els de tres arcs però se n’han vist de cinc. Aneu amb compte perquè si navegueu per internet en podeu veure de vuit arcs però s’ha demostrat que són manipulacions.

Diu la teoria que poden ser infinits però que l’ull humà no en pot veure més de sis.

Arc de Sant Martí múltiple
Arc de Sant Martí de quatre arcs

Arc de Sant Martí de cercle complet

Tots els arcs de Sant Martí són un cercle complet però normalment no ho podem veure. Per poder-se veure cal que el terreny permeti veure la part inferior.

Normalment es veuen des dels avions o punts elevats però també és pot observar que l’arc és un cercle quan surt sobre l’aigua.

Círculo completo del Arco Iris
Círculo completo del arco iris

Arc de Sant Martí vermell

Aquest també és un tipus d’arc de Sant Martí molt difícil de veure. Es fa com qualsevol altre arc de Sant Martí però la posició del sol el fa especial.

El color vermell del cel es produeix quan el sol està baix, passa bastant sovint. Si coincideix amb el final de la pluja pot sortir un arc de Sant Martí vermell durant poca estona.

La resta de colors hi són però molt dèbils perquè el sol està més lluny. Els blaus i els verds quan han de recórrer grans distàncies es debiliten.

Arc de Sant Martí Vermell o monocrom
Arc de Sant Martí Vermell (o monocrom)

Els arcs vermells també són més grans que els de colors precisament perquè el sol està més lluny i projecta la llum des de baix.

[amazon box=”B081YF1GNS,B00VWUDPFY,B08R3K96FR,B07NZNP1N3″ grid=”4″]

Tienda del arco iris

Més tipus d’arcs de Sant Martí

Els arcs de Sant Martí més coneguts són els d’un arc que es formen de dia quan fa sol i no hi ha núvols. Com hem vist, també n’hi ha de dobles i múltiples. Segons les condicions poden ser vermells.

També se’n fan de noche i en teoria també poden sortir dobles, múltiples o amb el cercle complet visible. El problema és que no tenim fotografies de totes les varietats.

Entre els tipus d’ arcs de Sant Martí no podem comptar amb l’ arc de Sant Martí blanc perquè té una diferència cabdal: realment és blanc perquè no emet cap color. Només és una desviació de la llum.

Noticias del arco iris

Noticias sobre el arco iris

Tenim la secció de notícies sobre l’ arc de Sant Martí. Aquí seguim totes les novetats sobre el fenomen que tant ens agrada.

Seguim totes les notícies sobre albiraments d’arcs. Les noves explicacions de la ciència ens interessen molt. Intentem estar al dia de les novetats per explicar perquè es fan arcs de colors al cel.

Si vols, pots participar fent-nos arribar el que trobis. Ho agrairem molt i ho posarem tan aviat com poguem.

A més, et convidem a que et subscriguis i t’avisarem cada cop que hi hagi alguna notícia dels arcs de Sant Martí. Ho pots fer fàcilment amb el formulari de contacte que trobaràs al final de la web.

es_ESEspañol