Saltar al contingut
Arc de Sant Martí

4 llegendes sobre l’ arc de Sant Martí

arc sant marti cascada
Arc de Sant Martí a caiguda d’aigua. Imatge de Matthew Morse a Pixabay

L’aparició de l’ arc de Sant Martí al cel ha sorprès homes i dones de totes les cultures. Molts grups humans han creat llegendes per donar una explicació a un fenomen inexplicable durant segles.

Des del segle XVII sabem que només és una il.lusió òptica que apareix quan la llum travessa gotes d’aigua. Els homes d’abans no tenien cap explicació i van crear històries sobre un fenomen màgic que els desconcertava.

1:Hi ha un tresor al final de l’ arc de Sant Martí

La mitologia irlandesa va inventar que a cada peu de l’ arc de Sant Martí hi ha una olla plena d’or.

Explicaven que quan els víkings van marxar es van deixar el tresor a l’illa i el van trobar uns follets. Quan van descobrir que era el botí de robatoris van decidir que no seria per cap home. Per això, el van amagar en forats als extrems de l’ arc de Sant Martí i es van organitzar per vigilar-lo.

Des de llavors, els follets vigilen el botí i no el volen donar a cap humà. Moltes persones han intentat trobar-lo però mai arriben on comença l’ arc de Sant Martí. I si ho aconsegueixen hauran de lluitar amb els follets.

Botiga de l’arc de Sant Martí

Aquesta història va arribar lluny perquè era l’excusa d’alguns per explicar l’origen de riqueses difícils d’explicar.

El cas més famós a Catalunya va ser a la Garrotxa amb el cas de de la casa pairal dels Nogué de Segueró. Fins i tot, va sortir el refrany Surt sarró que faràs fermansa en en Nogué de Segueró (vol dir que si ets botiguer no jutgis quan vegis algú vestit de pobre perquè pot ser com els Nogué de Segueró).

2: És un pont per arribar al cel

Pels nòrdics antics l’ arc de Sant Martí era un pont que connecta la terra amb el cel. Aquest pont només el podien fer servir els déus per baixar a la terra i els guerrers morts al camp de batalla per pujar al cel.

Segons aquesta idea, l’ arc de Sant Martí és un camí exclusiu que només poden fer servir les elits per anar del cel a la terra i de la terra al cel.

Arc de Sant Martí. 4 llegendes sobre l'arc de Sant Martí
Arc de Sant Martí. Imatge de Frantisek Trampota a Flickr

3: És el camí exclusiu per un déu

Pels grecs també és un camí per anar del cel a la terra però només per la deessa Iris. Aquesta divinitat era l’encarregada de portar un missatge molt important: que els deús ja no estaven enfadats amb els homes.

Quan es veia un arc de Sant Martí els homes podien estar tranquils perquè el perill de destrucció havia passat. Per tant, l’aparició de l’arc anunciava bones notícies.

Botiga de l’arc de Sant Martí

4: És la serp creadora de la vida

Pels aborígens australians l’ arc de Sant Martí era la serp creadora de la vida perquè era la divinitat encarregada de l’aigua.

Quan apareix la serp és a l’època plujosa. La pluja fa que s’acceleri el cicle de la vida perquè comença l’agricultura i creixen les pastures pel bestiar. Com que a Austràlia només veien l’ arc de Sant Martí en època de pluges van creure que era el responsable de portar l’aigua.

Tot i el sentit positiu pel que implica tornar a la fertilitat de la terra també li tenien por i respecte perquè si plou massa tampoc es bo. Per tant, li tenien un gran respecte perquè tant podia portar beneficis com destrucció.

Les 4 llegendes sobre l’ arc de Sant Martí tenen valor positiu

Aquestes 4 llegendes sobre l’ arc de Sant Martí són exemples de com els homes han inventat explicacions sobre el fenomen. En totes les històries hi trobem un valor positiu d’anunci de canvi per millorar. Cada cultura ho ha explicat a la seva manera.

En la cultura cristiana se l’ha representat com un símbol de que mai més hi haurà destrucció a la terra. A la Bíblia surt anomenat com a “arc iris” i representa el compromís de Déu amb els homes.

Cada cop que es veu un arc de Sant Martí és un recordatori als homes de que hi ha un ésser superior que té cura d’homes i animals.

Arc de Sant Martí doble a Vic
Arc de Sant Marti doble a Vic. Foto: Josep M. Costa

La llegenda catalana de l’ arc de Sant Martí

Tot i la història sagrada, a Catalunya es va inventar una nova llegenda que és la responsable de que li diguem arc de Sant Martí enlloc d’arc iris o arc del cel.

Algú de l’Empordà va començar a explicar que Sant Martí i el diable van fer una juguesca per veure qui feia el pont més bonic.

Com que va guanyar Sant Martí van començar a dir-li arc de Sant Martí (o pont de Sant Martí o ratlla de Sant Martí).

Botiga de l’arc de Sant Martí

Avui dia als països catalans i a la Vall d’Aran el nom popular és “arc de Sant Martí”. Tot i això, el nom normatiu del diccionari oficial és “arc iris”. Si l’ arc ja és per si mateix un misteri el perquè en català es diu de Sant Martí també en té.

El que no és un misteri per la saviesa popular és que l’ arc de Sant Martí prediu quin temps farà. Això es veu en les dites populars catalanes que han passat de generació en generació i que tenen explicació científica.

I tu? saps alguna llegenda sobre l’arc de Sant Martí?

Doncs deixa’ns un comentari i explica’ns-la.

Notícies de l’arc de Sant Martí

Tenim la secció de notícies sobre l’ arc de Sant Martí. Aquí seguim totes les novetats sobre el fenomen que tant ens agrada.

Seguim totes les notícies sobre albiraments d’arcs. Les noves explicacions de la ciència ens interessen molt. Intentem estar al dia de les novetats per explicar perquè es fan arcs de colors al cel.

Si vols, pots participar fent-nos arribar el que trobis. Ho agrairem molt i ho posarem tan aviat com poguem.

A més, et convidem a que et subscriguis i t’avisarem cada cop que hi hagi alguna notícia dels arcs de Sant Martí. Ho pots fer fàcilment amb el formulari de contacte que trobaràs al final de la web.

caCatalà