Saltar al contingut
Arc de Sant Martí

El lloc del món on es veuen més arcs de Sant Martí

Cotxe matrícula arc de sant marti a Hawai, el lloc on es veuen més arcs de Sant Martí
Cotxe de Hawai (foto:Flickr)

Hi ha una terra on l’arc de Sant Martí és tot un fenomen cultural i forma part de la seva identitat. I no és casualitat. Això passa perquè és el lloc del món on es veuen més arcs de Sant Martí.

Aquest lloc és Hawai. Els arcs de Sant Martí és veuen molt sovint al cel de Hawai i això ha tingut un efecte en la cultura local. A Hawai és habitual veure’l als logotips d’empreses, equips esportius i a les matrícules dels cotxes. A les llegendes, cançons i mitologia hawaiana hi apareix constantment.

Els seus habitants i visitants han convertit l’arc de Sant Martí en un reclam turístic. Apareix per tot arreu com a símbol que identifica l’illa com un lloc tranquil, agradable i relaxant.

Diuen els meteoròlegs americans en el seu butlletí que la meteorologia i orografia de l’illa explica que sigui el lloc on es veu més l’arc de Sant Martí. I no només es veu molts vegades sinó que ,a més, són de colors més intensos i poden durar hores. fenomen.

I per què Hawai és el lloc del món on es veuen més arcs de Sant Martí?

Més enllà de la cultura popular i de l’estima que li tenen els seus habitants hi ha una raó científica que explica la prevalència de l’arc de Sant Martí a Hawai.

Hawai es troba a la latitud 20º en el que es coneix com la regió del subtròpic. Això vol dir que tenen el sol baix la major part de l’any i hi ha vents de nord-est la majoria de dies. La conseqüència és que tenen un cel molt clar l majoria de dies perquè el sol passa per sota els núvols.

A Hawai és on es veuen més arcs de Sant Martí.
Arc de Sant Martí a Hawai (Foto:Flickr)

Per ser una regió tropical les pluges són habituals perquè el sol escalfa el mar i genera pluja. Per tant, es produeix un cicle constant d’escalfament del mar, pluja i vent que neteja el cel. Per això cada cop que plou el més normal és que es vegi un arc de Sant Martí.

El factor que més ajuda és el caràcter muntanyenc de les illes hawaianes. Les muntanyes fan que els núvols de pluja pugin i l’aigua caigui a les parts altes. Això fa que a les parts baixes de Hawai (la costa) no hi plogui gaire perquè els núvols són més amunt i el sol queda per sota.

[amazon box=”B07NZNP1N3,B008XFL8B4,B08GKS9GC1,B08HS6BZ4W” grid=”4″]

Botiga de l’arc de Sant Martí

Quan el sol està més baix i el cel està net (com quasi sempre) es produeix la configuració perfecte per veure arcs de Sant Martí a una cortina d’aigua que no impacta al terra.

El més curiós de Hawai és que els arcs poden durar hores perquè els núvols es queden bloquejats a grans alçades molta estona mentre descarreguen aigua amb suavitat.

Aneu a caçar arcs a Hawai

Si us apassionen els arcs de Sant Martí heu d’anar a Hawai. Els podeu trobar facilment si pugeu una mica a una muntanya. Els guies locals han desenvolupat la intuició per saber on se’n podrà veure un.

Hi ha ubicacions excel.lents on és quasi segur que es pot veure un arc de Sant Martí. És tant l’interès que les autoritats locals estan treballant en una aplicació mòbil que pugui alertar d’on es veurà el proper arc de Sant Martí en funció de l’hora, el lloc, l’angle del sol i la posició dels núvols.

Els meteoròlegs americans han trobat que el lloc del món on es veuen més arcs de Sant Martí és perfecte per descriure’ls i trobar-ne l’explicació.

Notícies sobre l’arc de Sant Martí

Més notícies sobre l’arc de Sant Martí

caCatalà