Saltar al contingut
Arc de Sant Martí

La llegenda de Sant Martí

Vitrall amb imatge de Sant Martí. La llegenda de Sant Martí dona nom a l'arc iris.
Vitrall francès, 1230 (París, Hôtel de Cluny), Public domain, via Wikimedia Commons

La llegenda de Sant Martí està molt relacionada amb el nom que les terres de parla de catalana (i occitana) van donar a l’arc iris o amb l’expressió “estiuet de Sant Martí”. Per entendre com el català va fer aquest canvi únic o per què és un nom tant famós entre persones i llocs hem d’entendre qui va ser Sant Martí.

El Sant Martí al que fa referència el nom de l’arc de colors és Martí de Tours, també conegut per Sant Martí del Camp o Martí el Clement. Durant l’Edat Mitjana va ser un religiós molt estimat i venerat a tota Europa del que s’explicaven tota mena de gestes heroiques, miracles i bones obres.

Va néixer el 316 al que ara és Hongria sota dominació de l’imperi romà. Va morir l’11 de novembre del 397 al que ara és França. El dia del seu enterrament celebrem Sant Martí.

A l’època que li va tocar viure el cristianisme lluitava per eliminar tradicions i creences paganes. Martí va destacar per predicar per les zones rurals mentre la majoria d’homes de l’església no sortien de la ciutat.

Botiga de l’arc de Sant Martí

Tot i ser bisbe, va continuar viatjant per zones rurals per ajudar els més pobres i transmetre el cristianisme. El seu prestigi era molt alt tant entre la gent de la seva diòcesis com la de territoris molt allunyats.

Per això, el podem trobar representat en esglésies de tota Europa, el seu nom és molt habitual a tot el món i com a topònim el trobem fins i tot a territoris d’ultramar francesos.

Sant Martí compartint la seva capa amb un captaire
Sant Martí compartint la seva capa amb un captaire (Museu Calouste-Gulbenkian de Lisboa). Llicència Creative Comons

Sant Martí és el sant valent i guerrer

Sant Martí era fill d’un oficial de l’exèrcit romà. El nom que li van posar fa referència a Mart, el rei de la guerra dels romans. Entre els quinze i els quaranta anys va servir a l’exèrcit amb fama de valent i just amb l’enemic.

Segons el seu biògraf, ja des de petit es sentia atret pel cristianisme però no el podia exercir perquè estava predestinat a ser militar (i era incompatible). No es va poder negar a seguir la tradició familiar perquè hagués perjudicat la posició privilegiada de la família.

Quan va poder, va deixar la feina de militar i es va convertir al cristianisme. Des de llavors, va dedicar la seva vida a lluitar en favor del cristianisme i a ajudar els pobres.

De l’època de militar ja s’expliquen històries que el retraten com un home just. Diu la llegenda, que a l’any 334 amb només divuit anys se li va aparèixer Crist en un somni. Se li va aparèixer perquè el dia abans va donar la seva capa de militar a un pobre que s’estava congelant. Aquesta capa es conserva encara com a relíquia.

Tot sobre l’arc de Sant Martí

La llegenda del Sant Martí religiós

Un cop deixada la vida de militar i totalment centrat en la religió se li segueixen atribuint miracles cada cop més importants: es diu, fins i tot, que va sanar malalts i que va ressuscitar morts.

Venia d’una família aristòcrata amb totes les comoditats però l’any 361 va optar per retirar-se amb els seus deixebles a una petita ermita que van construir a prop de Poitiers.

Des d’aquesta base d’operacions viu a prop dels camperols, menja com ells, es vesteix com ells i , de pas, els converteix. El seu grup de monjos ajuda i es relaciona amb la gent de la zona.

Botiga de l’arc de Sant Martí

La llegenda de Sant Martí arriba a Tours

Tours està a uns 100km de l’ermita dels afores de Poitiers per on es movia Martí. Però la fama el precedia i els seus habitants en sabien totes les gestes i com actuava.

L’any 371 va morir el bisbe i la gent va voler que Martí ocupés el seu lloc. Ho volien tant que el van nomenar sense preguntar-li i sense el seu consentiment. Ell va acceptar per no anar en contra de la voluntat divina.

Els alts càrrecs de l’església no el volien perquè no era com ells: vivia entre els pobres i vestia com un camperol. No van poder resistir-se per no anar contra el poble. Tot plegat, va fer augmentar la llegenda de Sant Martí perquè semblava un miracle més de la seva vida.

Fidel al seu estil, es va establir com a bisbe en una petita ermita a prop de la ciutat i des d’allà va continuar la seva activitat amb austeritat i vida de pobre.

Es va saltar normes com la de no predicar fora de la seva zona: va viatjar per tota la Gàl.lia i on no podia arribar hi enviava deixebles. Ell i el seu grup van destruir temples pagans i van parlar a tothom que els volgués escoltar perquè es passessin al cristianisme.

Aquesta activitat va engrandir la llegenda de Sant Martí com a guerrer de Crist i home humil i bo que ajudava tothom. El seu estil i els èxits com a bisbe li van portar reconeixement tant del poble com de les altes esferes polítiques i eclesiàstiques.

Precisament la seva mort es produí el dia següent de mediar en una disputa entre bisbes. Va ser el 8 de novembre de 397 i va ser enterrat el dia 11, dia escollit per celebrar Sant Martí.


La llengenda catalana de Sant Martí: l’arc i l’estiuet

Diu una llegenda, que les flors del voltant del riu Loira van florir després que passés el fèretre del bisbe Martí. Aquest fet és l’origen de l’expressió catalana i francesa de “estiuet de Sant Martí“. Pels devots catalans i francesos de l’època va ser l’últim miracle de Sant Martí.

L’estadística confirma que pels volts de Sant Martí (11 de novembre) hi ha uns dies assolellats. Coincideix amb el final del primer fred de la tardor i el fred de l’hivern.

L’estiuet de Sant Martí és un fenomen que pot durar uns dies, unes setmanes o no produir-se. El més curiós és que aquest parèntesi entre el primer cop de fred i el fred de veritat passa a tot arreu del món.

A més, en la cultura catalana rural es feia coincidir la matança del porc amb el dia de Sant Martí. Aprofitaven els dies de bonança per fer un acte social de primer ordre.

I d’aquí ve l’expressió “a cada porc li arriba el seu Sant Martí“.

Tot sobre l’arc de Sant Martí

Sant Martí i l’arc iris

L’altre petjada que deixat la figura de Sant Martí en la nostra cultura d’una forma única és el nom de l’arc iris o arc del cel. Hi ha dues llegendes que expliquen per què la llengua catalana ha fet aquesta innovació única al món.

La primera diu que quan Martí va donar la capa al pobre es va obrir el cel i en va sortir un arc de colors. Era l’arc de Sant Martí.

La segona, i més coneguda, parla d’un enfrontament entre Martí i el diable quan encara era militar. Van fer una juguesca per veure qui feia l’arc més bonic i va guanyar Martí.

El nom popular del fenomen era “arc del cel” mentre que “arc iris” es relaciona amb textos cultes. La popularitat de Sant Martí va bandejar els dos noms ja des de l’Edat Mitjana.

La història de Sant Martí i l’arc creada a Catalunya va agradar tant que es va estendre per tots els territoris de parla catalana i occitana i , fins i tot, una mica al castellà de Múrcia.

Notícies de l’arc de Sant Martí

Notícies sobre l’arc de Sant Martí

Aquestes són les tres últimes notícies que hem publicat sobre l’arc de Sant Martí. Si en vols veure més revisa la nostra secció de notícies.

Allà intentem portar-vos totes les novetats sobre l’arc iris que tant ens agrada. Estem pendents de totes les aparicions que es publiquen al món i de tots els avenços científics.

Tu també pots participar: si veus un arc de Sant Martí i li fas una foto ens el pots fer arribar a través d’aquest formulari. Estarem molt contents de veure el teu arc de Sant Martí!


Botiga de l’arc de Sant Martí


Què t’ha semblat? pots votar i pots comentar

[ratings]

caCatalà