Saltar al contingut
Arc de Sant Martí

Els colors de l’ arc de Sant Martí

Tots diríem que els colors de l’ arc de Sant Martí són set perquè ens ho han dit des de petits. Són vermell, taronja, groc, verd, cian, blau i violeta.

Hi ha debat sobre els tres últims colors. Segons algunes cançons infantils com aquesta són el blau, el morat i el violeta. A la viquipèdia es diuen blau, indi i morat. Per la viquipèdia en castellà són “cían, blau i violeta” i en anglès “blau, índigo i violeta”.

Botiga de l’arc de Sant Martí

En les representacions el cian molt sovint desapareix per deixar-ho en sis colors. És una barreja de blau i verd que molts cops no es veu.

En realitat, els colors de l’ arc de Sant Martí són un continu i depèn d’on tallem veurem més o menys colors.

Coneixem més l’arc de Sant Martí pels dibuixos que se’n fan que per veure’l a la realitat. Si ens fixem bé, només veiem 4 o 5 colors. El més habitual és veure tres zones: la vermella, la verda i la blava.

arc de sant marti

Newton va decidir que hi ha set colors

Va ser Isaac Newton l’any 1704 qui va dir que són set colors. Ho va decidir a partir dels experiments per descompondre la llum com els que podem fer a casa.

Es creu que va dir que hi havia set colors perquè el set era habitual a la ciència d’aquella època (set dies de la setmana, els set planetes que veien, les set notes musicals, els set components de l’alquímia, els set mars, etc…). El número set era un número de “moda” a la ciència i va forçar la teoria perquè sortissin set.

La llegenda iniciada per Newton ha arrelat tant que encara s’afirma en molts llibres de text.

Contar set colors és una simplificació de la realitat. Quan veiem un arc de Sant Martí ens adonem que entre els colors no hi ha un tall; hi ha una transició. En realitat, hi ha infinits colors i cada cultura (o persona) talla per on vol.

Ningú abans de Newton havia vist tants colors però com que ho va dir una eminència ens ho hem cregut tots. Ningú abans havia dit ni representat l’ arc de Sant Martí amb tres colors però ha quedat així per tradició.

Els colors són culturals

La distinció dels colors depèn de cada cultura. Segons la llengua que parlem classifiquem més o menys colors. Quan en català diem “blau” en rus tenen dues paraules segons si és fort o fluix. Tots els humans veiem el mateix però si ens cal li posem nom o no.

Quan diem que a l’ arc de Sant Martí hi ha el cian i el blau ho fem perquè Newton ens ha suggestionat a trobar set colors. En castellà alguns diuen que abans del violeta hi ha el color “añil” i altres que primer va el blau i després el color “índigo”. Podem afirmar que la majoria de parlants no saben quins són aquests colors i que quan el veuen li diuen “blau”.

[amazon box=”B07Z1HVC3F,B07M65H8M8,B07V27L7F7,B07WTSYSLS” grid=”4″]

Botiga de l’arc de Sant Martí

Hi ha llengües que classifiquen més colors que altres. És habitual que moltes llengües no distingeixin el taronja del groc o el blau del verd. Els que al s.XIX van fer la bandera de Permambuco (Brasil) inspirada en l’arc de Sant Martí potser només distingien tres colors: vermell, groc i verd. Però no són els únics: també Aristòtil va dir que només hi han tres colors.

bandera de permambuco
Bandera de l’estat de Permambuco (Brasil)

Vermell, groc i verd es veuen sempre

Els que van fer la bandera de Permambuco potser no tenien nom per tots els colors o potser sí, però veien els arcs de Sant Martí com tothom. Com tots els humans poden percebre uns 10 milions de colors.

Potser a Permambuco van tenir un debat i van arribar a la conclusió de que els colors que sempre es veuen són el vermell, el groc i el verd. I així és, la majoria de vegades la resta de colors apareix difuminat o no es veuen perquè es confonen amb el cel i els núvols.

arc de sant marti dibuix
Arc de Sant Martí dibuixat amb sis colors. Imatge de Alex Jackman a Unsplash

El vermell és el primer color i el més fàcil de veure perquè destaca sobre la resta i sobre el cel. Un dels tipus d’arcs de Sant Martí és el que només té vermell. Això passa perquè necessita menys llum que la resta i quan el sol està lluny no té prou potència per fer visible els altres.

Els següents colors en sortir són el groc i el verd. SI el sol emet prou lluny, el cel és clar i no hi ha núvols es veuen la resta.

I on és el color marró?

Doncs no hi és. Amb la llum no és possible crear el color marró. I l’arc iris no és una excepció. Si hi penseu, no existeixen bombetes de color marró.

Això és perquè el marró és una creació humana. S’han fet per convenció social. Quan veiem un objecte i diem que és marró en realitat veiem una tonalitat del taronja. Es pot dir que tècnicament és un taronja fosc.

Botiga de l’arc de Sant Martí

Amb el rosa passa el mateix: per ell mateix no existeix i no surt a l’arc de Sant Martí. El coneixem perquè l’hem fet rebaixant la intensitat del vermell amb el color blanc. I el gris igual però amb el negre.

El significat dels colors de l’arc de Sant Martí

Els grups que han adoptat els colors de l’ arc de Sant Martí com a bandera han atribuït algun significat a cada color.

L’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) va adoptar l’any 1922 a Alemanya la bandera amb set colors de l’arc de Sant Martí. A cada color li va atribuir un valor del grup.

 • Vermell: el coratge
 • taronja: les possibilitats
 • groc: desafiament
 • verd: participació
 • cian: horitzons llunyans
 • blau: pesimisme per les dificultats
 • lila: amistat

La bandera de la comunitat LGTBI també està inspirada en l’arc de Sant Martí. Es va dissenyar l’any 1978 a San Francisco amb set colors Al 79 se’n va treure un però per motius estètics: quan la posaven als fanals no es veia bé. Va quedar:

 • Vermell: vida
 • Taronja: salut
 • Groc: el sol
 • Verd: natura
 • Blau: art
 • Lila: l’esperit

Notícies de l’arc de Sant Martí

Més notícies de l’arc de Sant Martí


caCatalà