Saltar al contenido
Arco Iris

Set curiositats sobre l’ arc de Sant Martí

Arco Iris
Imatge: ykaiavu a Pixabay

L’arc de Sant Martí és un dels fenòmens meteorològics més curiosos i bonics que ens ofereix la natura. Potser no saps que el dia 3 d’abril és el dia mundial de l’arc Sant Martí, però això és el menys important. Et portem set curiositats sobre l’ arc de Sant Martí perquè en sàpigues més.

1:Pots fer desaparèixer un arc de Sant Martí

L’arc de Sant Martí és llum polaritzada: vol dir que surt d’un punt (un pol). És com el projector de cinema que emet la llum des d’un punt i s’amplia en forma de con.

Les ulleres polaritzades serveixen per filtrar la llum que ve d’un punt concret. Són còmodes per evitar els reflexos del sol per conduir, fer esport o activitats a prop del mar.

L’inconvenient és que amb les ulleres polaritzades no podem veure un arc de Sant Martí.

2:Pots fer un arc de Sant Martí a casa

Necessites una mànega o aspersors que facin gotes molt petites d’aigua i un dia assolellat. Si és al matí o a la tarda millor perquè el sol estarà més baix.

Has de fer una cortina d’aigua de gotes fines on sigui la teva ombra. Mou-te una mica i en algun moment apareixerà un autèntic arc de Sant Martí!

Podràs observar que si el mires des de baix potser surt un doble arc i si et mous cap als costats el deixaràs de veure. Si avances per posar-te a sota no el veuràs però t’hauràs mullat per la ciència!

3:Pots veure un arc de Sant Martí a la nit

Potser no ho saps però de nit també es fan els arcs de Sant Martí. La llum la fa la lluna enlloc del sol.

Si de dia calen condicions molt específiques de nit encara cal més: es necessita una lluna plena molt lluminosa.

Un problema de l’ arc de Sant Martí de nit és que la lluna es mou tant ràpid que dura pocs minuts. És per això que se n’han vist pocs i tenim poques fotografies.

4:Només en català es diu arc de Sant Martí o arc iris

Per anomenar l’arc de colors que apareix al cel les llengües fan servir expressions com arc del cel, arc de la pluja o arc dels llamps. Només en català, castellà i portuguès se li ha dit arc iris tot i que a nivell popular també se li ha dit arco celeste .

En català popular se li ha dit arc del cel y arco iris (o iris) en ambients més cultes. Tot i això, avui dia tothom parla de l’ arc de Sant Martí. Per saber perquè es diu així l’arc de Sant Martí hem de conèixer la llegenda i com ha arrelat tant el nom.

Tienda del arco iris

5: Els colors de l’ arc de Sant Martí no són set

A Occident diem que l’arc de Sant Martí té set colors. A altres cultures varia entre tres i nou.

El número set és un invent de Newton que ha creat tradició. En els seus experiments sobre la descomposició de la llum va trobar que es descomponia en cinc colors. Abans i després se n’ha parlat molt dels colors de l’arc de Sant Martí però només per Newton eren set.

Tot i això, va dir que eren set perquè el número set estava de moda a la ciència d’aquell moment: set eren els planetes visibles, els continents, els dies de la setmana, els pecats capitals, les notes musicals i varies coses més.

Newton va fer encaixar la teoria dels colors de la llum blanca a la seva preferència pel set. En realitat, no podem distingir més de cinc i com a mínim en veiem tres.

6: Es pot predir el temps amb l’arc de Sant Martí

Els homes d’abans no sabien com es forma un arc de Sant Martí però van descobrir que podien saber quin temps farien.

Les previsions no són universals sinó que depèn del lloc on ens trobem: a Catalunya i tota la Península Ibèrica va diferent que a les Illes Balears.

Les frases sobre el arco iris de Catalunya ens diuen que si es veu al matí plourà i si es veu al vespre no plourà.

7: No podem passar per sota un arc de Sant Martí

L’ arc de Sant Martí és com una projecció de cinema i la pantalla són les gotes d’aigua. L’origen de la llum és el sol que tenim darrera. Veiem l’arc només a la distància a al que ens arribin els raigs que tornen amb una desviació de 42º. Si ens apropem deixarem de veure’l perquè perdem l’angle.

Tienda del arco iris

Els homes d’abans no ho sabien i van inventar llegendes: la més famosa és la que diu que als peus de l’arc hi ha tresors. Aquesta història anava bé a la gent que tenia fortunes de dubtós origen perquè deien que havien trobat el tresor de l’arc de Sant Martí.

Més original és la llegenda de les Balears que diu que si passes per sota canvies de sexe.

Set curiositats sobre l’ arc de Sant Martí i molt més

Si vols saber més sobre l’ arc de Sant Martí tens molt més en aquesta pàgina. Aquí en som experts i ho tenim tot. Revisa les diferents seccions i aprèn més sobre aquest fenomen que fascina petits i grans.

També pots visitar la botiga online de l’arc de Sant Martí on hi trobaràs productes amb els colors del teu arc preferit.


Noticias del arco iris

Noticias sobre el arco iris

No et perdis la secció de notícies sobre l’ arc de Sant Martí. Aquí seguim totes les novetats sobre el tema.

Seguim totes les informacions sobre albiraments d’arcs. Les noves explicacions de la ciència ens interessen molt. Intentem estar al dia de tot per explicar els arcs de Sant Martí.

Tu també pots participar fent-nos arribar el que trobis. Serà molt benvingut i ho posarem tan aviat com poguem.

També et convidem a que ens deixis l’email i t’avisarem cada cop que hi hagi alguna novetat dels arcs de Sant Martí. Ho pots fer fàcilment amb el formulari de contacte que trobaràs al final de la web.


es_ESEspañol