L’ arc de Sant Martí de nit es forma com els arcs de Sant Martí de dia però amb la llum de la lluna. És un fenomen molt rar perquè s’han de donar unes condicions molt més exigents que de dia.
Perquè es vegi l’ arc de Sant Martí de nit cal una lluna molt potent en un punt baix, gotes d’aigua al cel i que sigui una nit clara amb els núvols alts. Per si fos poc, com que la lluna canvia de posició ràpidament duren pocs minuts.
Per tot això, és molt difícil que aparegui un arc de Sant Martí de lluna i que a més hi hagi algú situat en un punt on el pugui veure.
Els colors de l’arc de Sant Martí de nit
L’arc de Sant Martí fet amb la llum de la lluna té els mateixos colors que l’ arc de Sant Martí fet amb el sol. L’ull humà no sempre pot distingir els colors perquè la poca potència de la lluna no els dona la brillantor necessària.
El resultat és que la majoria de vegades veiem un arc de color blanc. Per veure els colors hem de fer una fotografia amb un temps d’exposició més alt del que és habitual.
L’ arc de Sant Martí nocturn és un dels dos Arcs de Sant Martí de color blanc que es coneix (l’altre és el que es produeix sobre la boira en llocs molt freds).
[amazon box=”B08K4CNNTG,B016C821BY,B07YNTCSFG,B08K4J8XSG” grid=”4″]
Un arc de Sant Martí “modern”
Fins fa uns 20 anys no es tenia la certesa de que existissin arcs de Sant Martí nocturns. Se n’havia sentit a parlar però no hi havia fotografies ni es podia entendre que fossin de color blanc.
Ara tenim clar que existeixen i sabem que contenen els mateixos colors que els arcs de dia. Si en veiem un el més normal és veure’l blanc i durant pocs minuts.