Skip to content
Rainbow

L’ arc de Sant Martí blanc

White or misty rainbow
Arc de sant martí blanc o de boira. Foto: Shutterstock

L’ arc de Sant Martí blanc o arc de boira surt pelmateix motiu que qualsevol arc de Sant Martí: perquè els raigs del sol topen amb gotes d’aigua petites suspeses en l’aire.

També a la nit es pot veure un arc de Sant Martí blanc, però només és una il.lusió òptica. A l’arc de nit els colors hi són però l’ull humà no sempre els pot veure. Sabem que hi són per les fotografies amb exposició llarga i perquè no hi ha cap motiu perquè no hi siguin.

L’autèntic arc de Sant Martí blanc és el que es fa a la boira perquè les gotes d’aigua són més petites i n’hi ha més.

All topics

L’ arc de Sant Martí blanc de la boira

La boira són gotes d’aigua suspeses a l’aire però molt més petites que les gotes de pluja. De fet, la boira és només un núvol baix.

Arc de Sant Martí blanc
Arc de Sant Martí blanc o de boira a Escòcia. Foto: Melvin Nicholson

Cada gota al ser més petita pot desviar menys quantitat de llum i no l’envia tant lluny. Això fa que la llum no tingui temps per descompondre’s, només a canviar de direcció. Per contra, com que hi ha moltes gotes d’aigua es desvia més quantitat de llum.

[amazon box=”B08CXS81J3,B08QSCW7BJ,B07WYHQ7RH,B085DYXZ93″ grid=”4″]

Rainbow shop

Per veure un arc de Sant Martí blanc hi ha d’haver un banc de boira a l’aire. L’observador ha d’estar a fora i a més distància que per veure un arc de Sant Martí diürn.

Des d’un punt alt com un avió es donen les millors condicions per veure l’ arc de Sant Martí de color blanc. Es tracta d’estar sobre la boira (o núvol) i que el sol estigui a sota.

Arc de Sant Martí blanc
Arc de Sant Martí blanc vist des del pont de Sant Francisco. Foto: wikipedia

L’avió pot volar per sobre els núvols (que són boira) i si té el sol (o la lluna) a sota pot fer aparèixer l’ arc de Sant Martí blanc. A més, com que no hi ha cap obstacle es veu el cercle complet.

Els arcs de Sant Martí blancs es fan als núvols però hi ha un altre fenomen molt semblant: la glòria. Aquest fenomen forma part dels fenòmens metereològics semblans a l’ arc de Sant Martí però que no ho són.

Rainbow news

Rainbow news

No et perdis la secció de notícies de l’ arc de Sant Martí. Aquí seguim totes les novetats sobre el tema.

Recollim totes les notícies sobre albiraments d’arcs. Les novetats científiques ens interessen molt. Intentem estar al dia de tot per explicar els arcs de Sant Martí.

Tu també pots participar enviant-nos el que trobis. Serà molt benvingut i ho posarem el més aviat possible.

També et convidem a que ens deixis l’email i t’avisarem cada cop que hi hagi alguna novetat dels arcs de Sant Martí. Ho pots fer fàcilment amb el formulari de contacte que trobaràs aquí sota.

en_GBEnglish (UK)