Skip to content
Rainbow

L’arc de Sant Martí de foc

arc de sant marti de foce in Euskadi
Image of EITB.EUS a Flickr

L’arc de Sant Martí de foc és un tipus d’arc de Sant Martí molt peculiar que es va descriure per primer cop l’any 2006. Si mireu les fotos, no sembla que tingui forma d’arc ni té res a veure amb el foc.

Només veiem unes franges de colors al cel sense cap forma concreta, per això és confon amb un halo però realment és un tros d’arc paral.lel al terra.

Un halo és una corona blanca o de colors que surt al voltant del sol o la lluna.

El nom real de l’arc de Sant Martí de foc és circumhorizontal arch perquè és horitzonal sobre la superfície de la terra. Se’n diu de foc perquè com que es fa als núvols adopta formes que recorden a les flames.

Com es fa l’arc de Sant Martí de foc

La franja de colors surt quan la llum passa a través de gotes de gel dels núvols. El raig de llum es desvia i els colors es veuen en el mateix núvol.

Els núvols carregats de gel es diuen núvols cirrus. Aquest núvols deixen passar molt la llum i tenen un aspecte fibrós.

Són quasi transparents, mai tenen núvols per sobre i es formen a grans alçades (entre 6000 i 1000 metres). Quan hi ha núvols cirrus el dia és clar i lluminós i de nit deixen veure les estrelles.

[amazon box=”B08MX879XT,B08QHW9VFW,B07K46C35T,B0856ZN13L” grid=”4″]

La botiga de l’ arc de Sant Martí

Nosaltres estem sota el núvol i el que veiem és una petita franja de tot l’arc.

L’arc de Sant Martí de foc no és veu a tot el món

L’arc de Sant Martí normal (o circumzenital) amb els peus al terra es pot veure en qualsevol lloc del món i en qualsevol moment de l’any (més a l’hivern) de dia o de nit.

El de foc és més especial perquè necessita que el sol sigui molt alt al cel, com a mínim a 57º per sobre l’horitzó. Aquesta condició no es dona a tot arreu igual: a Alemanya el màxim és 61º i a Catalunya 75º.

Per tant, a Catalunya hi ha més dies en que es pot veure un arc de Sant Martí de foc que a Alemanya. Tot i que és difícil veure’n un a casa nostra en tenim com, per exemple, aquest de Barcelona.

El que sí és comú a tot arreu és que només es poden veure a l’estiu. Com més al nord menys possibilitats fins a arribar a ser impossible com passa al nord d’Europa. A Londres, per exemple, només tenen el sol a més de 57º durant 140 hores a finals de maig.

Rainbow news

No et perdis la secció de notícies de l’ arc de Sant Martí. Aquí seguim totes les novetats sobre el fenomen que tant ens agrada.

Estem pendents de totes les informacions sobre albiraments d’arcs. Les novetats científiques ens interessen molt. Intentem estar al dia de tot per explicar perquè es fan arcs de colors al cel.

Tu també pots participar enviant-nos el que trobis. Serà molt benvingut i ho posarem el més aviat possible.

També et convidem a que et subscriguis i t’avisarem cada cop que hi hagi alguna novetat dels arcs de Sant Martí. Ho pots fer fàcilment amb el formulari de contacte que trobaràs aquí sota.

Rainbow news

Rainbow news

Què és això? a l’apartat de notícies t’oferim les últimes novetats sobre l’arc de Sant Martí. Aquí en som experts i seguim totes les novetats sobre el tema.

Ens agraden els arcs de Sant Martí i ho busquem tot per posar-ho a l’abast de tothom. En aquest apartat parlem dels últimes aparicions del nostre arc preferit.

Estem al dia de les novetats científiques per poder-les explicar a tothom. Volem que aquesta pàgina sigui la millor pàgina sobre l’arc iris o arc de Sant Martí en català.

Si en veus un no dubtis a enviar-nos-el i així ho sabrà tothom. I si vols que t’avisem de totes les novetats ens pots deixar l’email al final de la pàgina.

en_GBEnglish (UK)